Marketing versus Communicatie

Wat is nou marketing en wanneer heb je het over communicatie? Ik merk dat ze vaak door elkaar gehaald of verkeerd gebruikt worden 🤷‍♀️ Soms zegt men marketing, terwijl ze communicatie bedoelen en andersom.

In mijn ogen is marketing de verzameling van alles wat je doet om je product of dienst aan de man te brengen, met optimale inzet van de marketingmix (de beroemde vijf P’s: product, prijs, plaats, promotie en personeel). Het doel van marketing is dan ook om zodanig in te spelen op de behoeftes van je doelgroep, dat jouw product of dienst precies is wat ze zoeken 🏃‍♀️💨 

marketing versus communicatie

Met communicatie wil je mensen bereiken, informeren, boeien, verbinden en bewegen. Dat doe je door het zenden van een boodschap, te luisteren 👂 naar wat je doelgroep zegt en daar vervolgens weer op te reageren. Tweerichtingsverkeer dus 🔁 Vergeet verder niet dat het woord ‘boodschap’ hier een breed begrip is. Want gedrag is ook communicatie en vaak bepalender dan wat je zegt of schrijft.

Marketing kan niet zonder communicatie. En communicatie heeft de inzichten van marketing nodig. Beide zijn essentieel wanneer je je doelgroep echt wil bereiken.

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on pinterest

Yes! Ik wil een marketing abonnement!